Dplus od fy HEIDENHAIN: Nové možnosti pro roboty, výtahy a čipy

Měření více než jednoho rozměru – to indikuje zkratka Dplus v názvech různých měřicích přístrojů HEIDENHAIN. Otevírají se tak nové možnosti ve velmi odlišných aplikacích: pro vysoce přesné roboty a bezpečné coboty, trvalé monitorování brzd ve výtazích nebo jemnější struktury ve výrobě polovodičů a elektroniky, např. při hybridním lepení.

Indukční Duální snímač KCI 120 Dplus spojuje zpětnou vazbu motoru a měření polohy do jednoho rotačního snímače. K tomu má centrální snímací jednotku a dva samostatné snímací kotouče. Díky odměřování polohy za převodovkou kompenzuje konstrukční nepřesnosti u rychlých a dynamických robotů. Tím je zajištěna nejen větší přesnost na TCP. Čistě sériové rozhraní EnDat 2.2 s Funkční bezpečností umožňuje použití i v bezpečných aplikacích, jako jsou coboty kde spolupracuje člověk a robot.

Výtahový snímač KCI 419 Dplus poskytuje nejen polohy jako zpětnou vazbu motoru pro regulaci výtahu, ale také zvyšuje provozní bezpečnost. K tomu účelu snímač trvale detekuje zdvih brzd. Z těchto údajů může následná elektronika odvodit stav brzd – uvolněné nebo zavřené – a opotřebení brzdy. Výtahová technika již nebude vyžadovat mikrospínače pro sledování uvolnění brzdy. Kromě toho KCI 419 Dplus poskytuje relevantní data pro monitorování teploty díky své bezprostřední blízkosti k motoru a brzdám bez dalších senzorů – což je také významná výhoda pro vyšší dostupnost a bezpečnost výtahových systémů.

Lineární snímač LIP 6000 Dplus s TECHNOLOGIÍ MULTI-DOF od fy HEIDENHAIN detekuje nejen polohu v hlavním směru měření, ale také sekundární směr měření s vysokou přesností a přímo. V důsledku toho jsou viditelné odchylky v jiných směrech měření, které ovlivňují celý systém, a lze je kompenzovat pro výrazně vyšší přesnost měření. Použitím více snímacích hlav Dplus na stupnici Dplus nebo kombinací více lineárních snímačů LIP 6000 Dplus je možné sledovat až 6 stupňů volnosti. Celkově to vede k výrazně zvýšené absolutní přesnosti, např. pro ještě jemnější struktury při hybridním lepení.