Odborné články a tiskové zprávy pro novináře a redaktory

HEIDENHAIN vyvíjí, vyrábí a prodává komponenty pro hlavní sektory obráběcích strojů, elektronického průmyslu a automatizaci. Kromě toho poskytujeme také rozsáhlé informační materiály pro novináře, týkající se dalších produktových oblastí a průmyslových odvětví.

Pro individuální dotazy nás prosím kontaktujte přímo nebo nám dovolte přidat si vás do našeho tiskového rozdělovníku: heidenhain@heidenhain.cz

HEIDENHAIN VT 122 a VTC-software: Nový měřicí kamerový systém pro celkové posuzování nástrojů

Seřizovací přípravek pro nástroje, mikroskop a vizuální kontrola nástroje: Tyto tři úkoly přebírá měřicí kamera VT 122 a VTC-software od společnosti HEIDENHAIN v inteligentním systému. Měření délky a šířky nástrojů je automatizované. Měření šířky opotřebení a kontrolu nástrojů může uživatel provádět na obrazovce řídicího systému nebo na počítači v kanceláři pomocí snímků přímo z pracovního prostoru stroje, bez nutnosti zapojení měřicí laboratoře. Měřicí kamerový systém VT 122 tak ušetří prostoje, zvyšuje přesnost obrábění a snižuje výskyt zmetků a dodatečného opravování.

3 úkoly, 1 inteligentní systém od společnosti HEIDENHAIN: Nová kamera VT 122 s VTC-softwarem přebírá úkoly seřizovacího přípravku pro nástroje, mikroskopu a vizuální kontroly nástrojů. Kontrola nástrojů se provádí kompletně bez kontaktu. Obrázky přímo z pracovního prostoru stroje poskytují podrobný náhled na břity nástrojů a platné údaje pro celkové posouzení nástrojů.

Novinka: Automatizované proměření nástroje ve stroji

Inteligentní sada kamery a softwaru pro TNC7 umožňuje automatizované měření délky a průměru nástroje, upnutého v nástrojovém vřetenu. Za tímto účelem má kamera přídavnou osvětlovací jednotku. Měřicí kamerový systém přenáší zjištěná data do řídicích systémů TNC od společnosti HEIDENHAIN. To znamená, že tato data nástroje se nemusí nejprve určovat pomocí samostatného seřizovacího přípravku. Tato nová funkce měřicí kamery VT 122 však také zajišťuje větší bezpečnost práce, protože nástroj, upnutý ve vřetenu, lze před obráběním znovu rychle a snadno zkontrolovat. Po obrábění dochází buď ke kontrolnímu měření, nebo pouze ke kontrole ulomení.

Bezkontaktní měření je vhodné pro citlivé břity na nástrojích o průměru až do 100 mm. VTC-software přitom pracuje automaticky, takže například odpovídající snímky jsou vytvářeny i v nočních směnách, pomocí cyklů pro řídicí systémy TNC. Nástroje, které překračují typické limity opotřebení, lze automaticky zablokovat pomocí NC-cyklu. Kromě toho umožňuje VT 122 ve spojení s referenčním nástrojem měření a kompenzaci tepelných posuvů osy nástroje.

Měření šířky opotřebení a kontrola nástrojů do posledního detailu

Měření šířky opotřebení a kontrola nástrojů se provádí bez okliky přes měřicí laboratoř na základě obrázků vytvořených ve stroji. Snímky umožňují podrobnou dokumentaci stavu nebo opotřebení nástroje a kontrolu nástroje před kritickými obráběcími operacemi. To vede k důležitým závěrům pro optimalizaci řezných parametrů a NC-programů. Kromě toho je samozřejmě možná kontrola ulomení jednotlivých břitů, stejně jako kontrola skutečného stavu po uplynutí plánované životnosti.

Kamera pořizuje pro inspekci nástrojů detailní záběry každého břitu nebo detailní panoramatické snímky s různými úhly osvětlení celé řady nástrojů. Při kontrole s VTC-softwarem je možné jednotlivé břity virtuálně zrcadlit. Panoramatická funkce VTC-softwaru tak poskytuje obrázky pro intuitivní kontrolu břitů a dokumentaci vývoje opotřebení.

Kromě toho lze zobrazit nástroje pro náhled na hrot zespodu. Vizuální kontrolu nástroje lze pohodlně provést na obrazovce řídicího systému. Tato následná hodnocení jsou také možná offline s počítačovým softwarem a jsou obsažena v opčním softwaru.

V cyklu snímání může uživatel definovat, které náhledy mají být vytvořeny po vyčištění nástroje, a přiřadit sériím snímků názvy za účelem provedení cíleného hodnocení prostřednictvím strukturované práce s VTC-softwarem. Protokol o kontrole je užitečný zejména u nástrojů s velkým počtem břitů. V něm může obsluha procházet jednotlivé snímky série a v okně se zobrazí zvětšené podrobnosti. V tomto protokolu může obsluha také zablokovat nástroje přímo v tabulce nástrojů TNC.

Přednosti v praxi

Kamerové systémy pomáhají zabránit nákladným škodám na nástroji, obrobku a na stroji. Kombinace přednastavení nástrojů a mikroskopu na nástroje s automatizovanými cykly snižuje celkové náklady na vlastnictví. Měření nástrojů a vytváření snímků ve stroji tak nabízí výhody pro proces. Vytváří se záznamy během obrábění, což vede k výrazné úspoře času, protože nástroj zůstává ve stroji. Kromě toho jsou procesní vlivy menší, protože nástroj během zkoušky životnosti nevychladne, jako je tomu v případě mikroskopického vyšetření v laboratoři. Posuzování nástroje je rychlejší, procesy jsou výkonnější a vytváří se automatizovaná dokumentace o stavu nástroje a vývoji opotřebení.

Instalace a provoz měřicí kamery VT 122

Zapouzdřený a extrémně robustní kamerový systém VT 122 je určen pro montáž do pracovního prostoru stroje a vyžaduje stlačený vzduch k ofukování nástroje pouze během cyklů. Může se používat během provozu s chladicí emulzí, stejně jako při obrábění nasucho. Prostřednictvím integrovaných bloků trysek čistí stlačeným vzduchem kontrolované nástroje a krycí sklíčka kamery. Optimální čisticí strategie umožňuje téměř úplné odstranění třísek. V případě potřeby může uživatel měnit krycí sklíčka ve stroji.

3 úkoly, 1 řešení pro kontrolu nástrojů: Zvětšit, zkontrolovat a přednastavit pomocí měřicího kamerového systému VT 122 a inteligentního softwaru VTC od společnosti HEIDENHAIN
Kontaktní osoba – Tisk/Media

Jednatel

+420 272 658 131

heidenhain@heidenhain.cz